Huijaukset asuntokaupoissa

Asuntokaupoissa liikkuvat isot rahat. Tästä syystä monenlaiset huijarit ovat alalla aina riesana. Huijauksia on monenlaisia. Osa niistä on valkoisia valheita koskien kiinteistön kuntoa. Toiset, esimerkiksi viime vuosina yleistyneet vuokra-asuntohuijaukset, ovat järjestäytynyttä rikollisuutta. Katso tästä, miten tunnistetaan ja vältetään huijaukset asuntokaupassa.

Kiinteistönvälittäjien perinteiset huijaukset

Erityisesti kiinteistönvälittäjät tunnetaan liioittelusta ja hinnan hilaamisesta ylös kieroin konstein. Harvat välittäjät valehtelevat suoraan kiinteistön kunnosta tai muista fyysisistä ominaisuuksista, sillä se on yksiselitteisesti laitonta. Sen sijaan ikäviä asioita jätetään mielellään mainitsematta. Jos naapurustossa tai rapussa on sosiaalisisa ongelmia, näistä ostaja ei kuule, jollei ala aktiivisesti kaivelemaan. Ostajaehdokkaan kannattaakin kysellä pihapiiristä ja naapureilta, mitä nämä osaavat sanoa alueesta ja talosta.

Yleinen huijaus on antaa ostajaehdokkaalle väärää tietoa kiinteistöstä tehdyistä tarjouksista. Antamalla ymmärtää, että asunnosta on tehty jo tietty korkea tarjous voidaan luoda keinotekoinen tarjouskilpa. Ostajaehdokas voi näin päätyä tekemään korkeamman tarjouksen kuin olisi muuten aikonut.

Kiinteistönvälittäjät syyllistyvät harvoin laittomuuksiin, mutta omaa kiinteistöään myyvät yksityishenkilöt saattavat niin tehdäkin. Toisinaan tämä on pientä vääristelyä. Pahimmillaan piilotellaan kipeää putkiremontin tarvetta tai jopa rakenteiden kosteusvauriota. Jos asiakkaalle herää vähäimpiäkään epäilyksiä myyjän rehellisyydestä, ei kannata ottaa taloa. Tai kannattaa pyytää asiantuntija apuun tarkistamaan kiinteistön kunto.

Vuokra-asunto huijaukset

Suuressa maailmassa jo pitkään tunnetut vuokra-asuntohuijarit ovat rantautuneet myös Helsingin asuntomarkkinoille. Tämä oli vain ajan kysymys pääkaupunkiseudulla, jossa etenkin syksyisin asuntojen kysyntä on huimaa. Kodittomat opiskelijat jonottavat kämppiä ja nuorta, kokematonta asunnonhakijaa on helppo huijata.

Huijarit lupaavat tyypillisesti hyvää asuntoa hyvältä paikalta. Kun heihin ottaa sähköpostitse yhteyttä, ilmenee, että he haluavat lähetettävän postitse rahaa avainta vastaan. Selitykset voivat olla uskottavia. Syystä tai toisesta asunnon omistaja kuitenkin asuu toisessa maassa, joten tapaaminen ei ole mahdollinen.

Näiltä huijauksilta on helppo välttyä. Ei ole syytä lähettää rahaa postitse vuokra-asunnon saadakseen. Huijausviestit voidaan myös usein tunnistaa konekielisistä käännöksistä.

Uusi VVO-huijaus

Vuokra-asuntoyhtiö VVO varoitti vuoden 2012 lopulla, että asunnonhakijoita vainoaa uusi huijari. Huijari on lähettänyt kirjeitä asuntoja hakeville henkilöille. Kirjeissä on VVO:n logo ja yhteystiedot sekä kuvia VVO:n asuntoilmoituksista. Kirjeessä tarjotaan hakijalle asuntoa. Hänen tarvitsee vain siirtää vakuusmaksu tilille. Vakuusmaksu on tyypillisesti suurempi kuin VVO:n vakiona pyytämä 250 euron vakuus.

Huijaus on helppo tunnistaa VVO:n vinkeillä:

  • VVO ei lähetä tarjouksia, jollei henkilö ole lähettänyt VVO:lle virallista hakemusta.
  • VVO ei lähetä tekstiviestejä.
  • VVO:n asuntokohteiden ja henkilökunnan tiedot löytyvät heidän verkkosivultaan.
  • VVO:n asuntoesitteitä jaetaan ainoastaan asuntonäytöissä.

Myyntiturva-syytökset

Maaliskuussa 2013 monet kiinteistönvälittäjät ilmaisivat suuttumuksensa Vuokraturva- ja Myyntiturva-yhtiöiden toimintaan. Syytösten mukaan Myyntiturva on kaupannut asuntoja sisaryhtiölleen Vuokraturvalle. Muita tarjouksia ei ole huomioita tarjouskilvassa. Kiinteistönvälittäjät epäilevät taustalla olevan huijaus. Myyntiturvan omistaja on kiistänyt syytökset.

Muita huijauksia

Netin käyttäjät ovat kertoneet monenlaisesta hämäräpuuhasta asuntokauppoihin liittyen:

  • Jo maksettu vuokra-asunto ilmeneekin ulosmitatuksi.
  • Yrityksiä käyttää hyväksi naispuolisia hakijoita.
  • Talo ilmenee homeongelmaiseksi.

Nämä kaikki vaarat ovat vältettävissä maalaisjärjellä ja kärsivällisyydellä uutta kotia etsittäessä. Nuorten, joilla ei ole asuntokaupoista kokemusta, kannattaa tarpeen mukaan tukeutua vanhempien viisauteen. Opiskelijoita nimittäin huijataan erityisen usein.

Vastaa