Opas remonttilainaan

Remonttilainaa haetaan kodin tai vapaa-ajan asunnon parannustöitä varten. Tässä artikkelissa pohditaan, milloin remonttilainaa on kannattava ottaa ja kerrotaan, millä tapaa lainan avulla voi saada verovähennyksiä.

Mikä on remonttilaina?

Vaikka remonttilaina on tarkoitettu kodin remontoimiseen, todellisuudessa lainalla tehtyjä hankintoja ei valvota. Kyseessä on siis tavallinen luotto, jota jotkut käyttävät jopa autolainan korvikkeena.

Remonttilainan tarjoamat verohelpotukset ovat kuitenkin laillisia vain, jos laina on todella otettu oman asunnon tai vapaa-ajan asunnon kehittämiseen. Tällöin se luetaan teknisesti ottaen asuntolainaksi.

Taloyhtiön remonttilaina

Isoja remontteja varten taloyhtiö ottaa yleensä yhteistä lainaa. Yksittäinen asukas maksaa nämä lähtökohtaisesti taloyhtiön rahoitusvastikkeena.

Taloyhtiöt ottavat yleensä 5-10 vuoden mittaisia remonttilainoja välttääkseen lainojen päällekkäisyyttä. Usein asukkaiden kannalta optimaalista olisi kuitenkin ottaa 15-20 vuoden mittainen laina. Tällöin kuukausierät pysyisivät kohtuullisen matalina, mutta lainan korkomenot eivät vielä kuitenkaan nousisi kohtuuttomiksi.

Taloyhtiöt myös usein unohtavat kilpailuttaa lainansa. Näin isojen summien ollessa kyseessä tämä tulisi todella tarpeeseen.

Asunto-osakkaan henkilökohtainen remonttilaina

Nyrkkisääntönä asukkaan kannattaa muuttaa taloyhtiön laina omalta osalta henkilökohtaiseksi remonttilainaksi seuraavista syistä:

  • Henkilökohtaiselle lainalle voi saada pidemmän maksuajan.
  • Henkilökohtaisen lainan ehdot ovat joustavammat ja helpommin muutettavissa.
  • Oman lainan voi lukea asuntolainaksi ja saada näin verovähennyksiä.

Yhtiölaina on asukkaalle järkevä vaihtoehto lähinnä tilanteessa, jossa pankki ei suostu myöntämään hänelle kyllin suurta henkilökohtaista luottoa. Näin voi käydä, jos hakija on vähävarainen, hänen luottotietonsa eivät ole kunnossa tai hänellä on paljon lainaa entuudestaan.

Asuntolainan ja remonttilainan yhdistäminen

Remonttilainan voi yhdistää suoraan olemassa olevaan asuntolainaan. Tämä tekee remonttilainasta lähes poikkeuksetta halvemman. Ilman lainojen yhdistämistä remonttilainan hinta on normaalien kulutusluottojen tasolla. Remonttilainan yhdistäminen asuntolainaan laskee lainan hinnan asuntolainan tasolle. Toisinaan pankki voi kuitenkin edellyttää asuntolainan ehtojen muuttamista niin, että asuntolainan hinta nousee samalla käytännössä hieman. Tämän kanssa kannattaa olla tarkkana.

Remonttilainan verovähennykset

Remonttilaina tuo mukanaan verovähennyksiä, on laina yhdistetty aiempaan asuntolainaan tai ei. Tärkeintä on, että laina käytetään kodin tai vakituisessa käytössä olevan vapaa-ajan asunnon remontoimiseen.

Remonttilainan verovähennyksiä on mahdollista hyödyntää, vaikka lainarahoja ei todellisuudessa olisi käytetty asunnon remontoimiseen, vaan vaikkapa auton ostamiseen. Jos verottaja kuitenkin päättää suorittaa verotarkastuksen, vääränlaisista hankinnoista voi seurata mätkyjä. Riski on sen verran matala, että moni joka tapauksessa hyödyntää tätä mahdollisuutta.

Vuonna 2012 maksetusta asunto- ja remonttilainan korosta 85 % on vähennyskelpoista, vuonna 2013 etu on 80 % ja vuonna 2014 vain 75 %. Tämä summa voidaan vähentää joko pääomatuloista tai palkkatulosta alijäämähyvityksenä. Alijäämähyvityksen suuruus määräytyy pääomatuloveroprosentin (30 %) mukaan. Suurin mahdollinen vuosittainen alijäämähyvitys on 1400 euroa henkilöä kohden.

Esimerkki, remonttilainan verovähennykset

Patrik maksaa vuonna 2012 2000 euroa asunto- ja remonttilainojensa korkoja. Tästä vähennyskelpoista on 85 % = 1700 euroa.

Patrikin palkkatulojen verotuksesta vähennetään näin ollen alijäämähyvityksenä 1700 e * 30 % = 510 euroa

Mistä remonttilainaa?

Remonttilainaa kannattaa ensisijaisesti hakea samalta yritykseltä, jolta on hankkinut asuntolainan. Jos asuntolainaa ei entuudestaan ole, edullisinta on hankkia laina pankin vakuudellisena kulutusluottona. Vakuudettomat kulutusluotot ovat miltei kaksin verroin kalliimpia. Pankkien ulkopuoliset remonttilainat ovat vielä hintavampia ja vertaislainaa ei edes kannata harkita. Sen hinta on moninkertainen pankkilainaan verrattuna.

Vastaa