Palkat Suomessa ovat tunnetusti maailmanlaajuisessa mittakaavassa huipputasoa. Kuka tahansa suomalainen perusduunari on globaalia yläluokkaa. Tämä ei estä suomalaisia vertailemasta omia palkkojaan loputtomasti naapurien tuloihin. Kateus on suomalaisten peruspiirteitä, tämänhän tiedämme. Siksi Taloussivut kokosi tähän artikkeliin niiden alojen palkkatietoja, joista suomalaiset yleensä ovat kaikkein kiinnostuneimpia. Ammatit on järjestetty keskimäärin parhaiten palkatusta huonoimmin palkattuun. Lue ja vertaa!

(Huomaa! Tässä artikkelissa suositaan mediaaniarvoja, sillä mediaani on usein tarkempi palkkatilastotietojen vertailussa kuin turhan usein käytetty keskiarvo. Palkat koskevat säännöllistä työaikaa, sillä Tilastokeskuksen tiedoissa on huomioitu lisät hieman hajanaisesti. Tämä laskee joidenkin ammattien, kuten lääkärin, paperityöntekijän, maanviljelijän ja baarin myyjän palkkaa tässä vertailussa.)

Eri ammattien mediaanipalkat Suomessa

AmmattiPalkka, €
Lääkäri, yksityinen sektori6504
Lakimies, yksityinen sektori5742
Esiupseeri5365
Kemisti4929
Lakimies, julkainen sektori4298
Korkeakoulun opettaja3816
Lääkäri, julkinen sektori3816
Ammattiurheilija3667
Ohjelmistosuunnittelija3637
Toimittaja3588
Pappi3506
Peruskoulun luokanopettaja3322
Valokuvaaja3222
Kirjailija3218
Kiinteistönvälittäjä3091
Aliupseeri3060
Ylipalomies3051
Näyttelijä3022
Sairaanhoitaja, julkinen sektori2900
Palomies2810
Sairaanhoitaja, yksityinen sektori2780
Rakennustyöntekijä2720
Metsuri2500
Valmentaja / liikunnanohjaaja2500
Tulkki2343
Myyjä2215
Maanviljelijä2182
Siivooja, yksityinen sektori1933
Siivooja, julkinen sektori1922
Kahvilan tai baarin myyjä1833

Naisten palkat Suomessa

Taulukossa olevat luvut sisältävät molempien sukupuolten mediaanipalkan. Jos miesten ja naisten palkat olisi eritelty eri palstoille, luvut näyttäisivät toisenlaiselta.

Suomalaiset naiset ovat paremmin koulutettuja kuin miehet. Koulutus ei ole kuitenkaan lisännyt palkkatasa-arvoa. Viimeiset 20 vuotta naisen euro on ollut 80 sentin kieppeillä. Edistys palkkatasa-arvossa on ollut paljoista puheista huolimatta vähäistä. Keskipalkkaisen naisen tapauksessa matalampi palkkataso tarkoittaa koko työuran mitassa puolen miljoonan tappiota.

Miesvaltaisia aloja arvostetaan perinteisesti enemmän kuin naisvaltaisia aloja. Kansainvälisissä tutkimuksissa on myös huomattu, että naisten ilmaantuminen ennen miesvaltaisille aloille madaltaa alan palkkausta. Tämä on todiste siitä, että kyseessä on suoraan sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvä ongelma.

Palkkatilastoinnit eivät pysy uuden työn vauhdissa

Palkkatilastot ovat monella tapaa vanhanaikaisia. Monet työntekijät putoavat tehokkaasti tilastoinnin ulkopuolelle. Syitä on monia. Esimerkiksi luovilla ja akateemisilla aloilla tehdään paljon yksittäisiä projekteja ja silpputyötä – ja osa työstä laskutetaan yrityksen kautta, osa teetetään verokortilla muiden palkollisena. Nykyisten silpputyöläisten kuukausitulot voivat vaihdella villisti kymmenentuhannen euron ja nollan euron välillä.

Tällaisia henkilöitä on Suomi nykyään täynnä. Vanhanaikainen kuukausipalkkaus eikä ylipäätään perinteinen käsitys työllisyydestä ja työttömyydestä kosketa tällaisia ihmisiä.

Tästä syystä palkkatilastoja pitää aina lukea kera ripauksen suolaa ja pippuria, sillä ne kuvaavat aina vain Tilastokeskuksen laskelmiin istuvaa osaa työllistetyistä suomalaisista.

Vastaa